FANDOM


Tutankhamun-mask

Златната погребална маска на фараона Тутанкамон, открита в KV62

Гробница KV62 в египетската долина на царете е гробницата на Тутанкамон. Гробницата става известна след откриването й от Хауърд Картър през 1922 г. с големите богатства, които са открити вътре в нея.

Планът на гробницата предполага, че не е била създадена за царско погребение. Смята се, че по време на издълбаването й, тя е трябвало да бъде пригодена за погребението на Тутанкамон. Едно от доказателствата за това е фактът, че само стените на погребалната камера са изрисувани, за разлика от останалите царски гробници, в които всички стени са изрисувани със сцени от Книга на мъртвите.

Гробницата е била препълнена с погребални предмети, които не са били подредени, а оставени в безпорядък. Картър е имал възможността да снима гирлянди от цветя, които са се разпаднали, след като някой ги е докоснал. Изваждането на всички погребалн предмети от гробницата е отнело около десетилетие, като цялото съдържание е пренесено в Египетския музей в Кайро.

Често се казва, че гробницата на Тутанкамон не е била ограбвана, но това не е вярно. В гробницата е влизано поне два пъти, при това скоро след погребението. Има ясни доказателства, че запечатаните врати са били насилвани в горните ъгли, след което по-късно презапечатани. Смята се, че около 60% от бижутата от т.нар. "съкровище" са били извадени. Вратата към погребалната камера и саркофазите с мумията на фараона не са били отваряни.

След едно от тези древни ограбвания, някои предмети от KV62 се смята, че са пренесени в KV54.

Външни препраткиРедактиране

  • KV62 – планове на гробницата и други детайли
Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики