FANDOM


Трета, Четвърта, Пета и Шеста фараонска династия често днес се групират под името Старо царство.

Египетско име Гръцко име По Манетон Период на царуване
Тети Отоес 12 години (2345 г. пр.н.е. – 2333 г. пр.н.е.)
Усеркара 1 година (2333 г. пр.н.е. – 2332 г. пр.н.е.)
Мерира Пиопи I Фио(п)с 49 години (2332 г. пр.н.е. – 2283 г. пр.н.е.)
Меренра Антиемсаф I Метузуфис 14 години (2283 г. пр.н.е. – 2278 г. пр.н.е.)
Неферкара Пиопи II Фиопс 94 години (?) (2278 г. пр.н.е. – 2184 г. пр.н.е.)
Меренра Амтиенсаф II Ментезуфис 1 година (2184 г. пр.н.е.)
Менкара Нитокрис Нитокрис 2 години (?) (2184 г. пр.н.е. – 2183 г. пр.н.е.)

Шеста фараонска династия се смята за последната династия от Старото царство на древен Египет, въпреки че Оксфордска история на древен Египет включва Седма и Осма династии като част от Старото царство. Манетон пише, че тези царе управляват от Мемфис, или на египетски Меннефер, взето от името на пирамидата на Унас (^), която е построена наблизо.

Династията е основана от Тети, който се жени за Ипут, смятана за дъщеря на фараона Унас от Пета династия. Други по-значими членове на династията са Пепи II, който управлява 94 години, най-дългио управлявалият фараон в историята на древен Египет, както и Нитокрис, първата жена, която управлява Египет. Някои изследователи смятат, че е първата и в света.

По време на управлението на тази династия се изпращат експедиции в Синай за добив на тюркоаз и мед, както и до мините в Хатнуб и Уади Хаммамут. Фараонът Джедкара изпраща търговски експедиции до Пунт и до Библос, а Пепи I - и до Ебла.

По време на династията започва да се забелязва засилване на властта на местните власти, което по-късно води до отслабване на абсолютната царска власт. В резултат на това, след смъртта на Пиопи II, неговите васали предявяват претенции за трона наравно с наследниците, което довежда до края на Старото царство.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики