FANDOM


Когато било извършено единението на Египет, царят започва да носи две имена - хорическо име (виж Хор) и име на Небти.

Като живо въплъщение на Хор, фараонът царува под името Хор. Името му, изписано в серех е увенчано с Хор и често се поддържа от двете ръце на ка, символ на духа на племето и предшествениците му, в които е бил въплътен Хор. Името на фараона започва винаги "Хор еди кой си".

Името на Небти (думата означава "двете господарки") е онова, чрез което царят се отъждествява с двете богини на Севера и Юга - Нехбет, богиня-лешояд от Ел-Каб, и Уаджет, богиня на Буто - те са двете владетелки на короните (бялата и червената) и царят "небти" се превръща във въплъщение на двойната корона. Това име започва с "двете богини..." (превеждано от някои "повелител на двойната корона").

Удиму, четвърти или пети цар от Първа династия, добавя към тези две имена и трето - несут-бити. Несут означава "този (който принаджели) на тръстиката" (или на папратта, тъй като смисълът на думата сут е спорна). Това било името на царя на Юга, вероятно в Хиераконполис. Бити (или бит) е пчелата на Буто, символ на царствеността на Делтата. Титлата Несут-бити е тази на "царя на Горната и Долна държава", както гръцката титулатура превежда името на Птолемеите.

Златното хорическо име (Нубит) се появява в първоначалната си форма при Джосер, името на царя е следвано от слънчевия диск на Ра под знака на Сет от Омбос (нубти). Някои египтолози смятат, че в това трябва да се вижда символът на победата на Ра-Хор над Сет. От това обаче произлиза, че още от началото на Средното царство на думата се придава значението "златен Хор", тъй като Хор замества слънчевия диск, с когото се слива и се придържа към знака, означаващ злато (нуб). И така, името започва със "златен Хор", което може да се видоизменя, като например Хатшепсут го превръща в "женски Хор от тънко злато".

И накрая, третият цар от Пета династия, Какай, възприема в деня на коронацията си слънчевото име Нефериркара, разкриващо поклонничеството му към хелиополския Ра.

От Девета династия, при Хети, титулатурата започва да се подчинява на правила, а през Средното царство се среща вече напълно установена. Последователността на имената е променена. Получават се:

Ето например цялата титулатура на Тутмос III:

Тутмос III с йероглифи
серех или Хорическо име
<hiero>G5</hiero>
<hiero> E1:D40-N28-m-S40-t:O49 </hiero>
Srxtail
Име на Небти
<hiero>G16</hiero>
<hiero>-V29-sw-t-i-i-ra:Z1-mi-m-Q3*X1:N1-</hiero>
Златно хорическо име
<hiero>G8</hiero>
<hiero>-sxm-F9:F9-D45:N28-Z3-</hiero>
Име на Неуст-бити
<hiero>M23-L2</hiero> Hiero Ca1
<hiero>ra-mn-xpr</hiero>
Hiero Ca2
Име на Са-Ре (рождено име)
<hiero>G39-N5</hiero> Hiero Ca1
<hiero>G26-ms-nfr-xpr</hiero>
Hiero Ca2
  • Хорическо име: "Хор, могъщ бик, възправен в Тива"
  • Име на Небти: "Двете богини, осигуряващи дълголетие на царствеността, подобно на Ра в небето"
  • Златно хорическо име: "Златен Хор, силен с ценността и свят с диадемите"
  • Име на Несут-бити: "Цар на Горната и Долната земя, Менхеперра (в картуш) "формата на Ра е дълголетна""
  • Име на Са-Ре: "Син на Ра, Тутмес нефер Хеперу (във втори картуш), "Тот го заченал красив по форма", и името завършва с "любим на Хатор, повелителка на тюркоаза"".

Вижте също Редактиране

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики