FANDOM


Текстове от пирамидите е сборник древноегипетски религиозни текстове от времето на Старото царство, по-голямата част от които намерени изписани по стените на пет пирамиди от Саккара. Те представят древноегипетската представа за отвъдното, и възкачването в небето на божествения фараон след смъртта и заемането на полагащото му се място до боговете. Тези текстове са най-старият сборник на религиозни заклинания от древния Египет, датирани от времето на Пета и Шеста фараонска династия, около 2350 г. пр.н.е. Изследователите срещат сериозни затруднения при точното датиране на текстовете. Те са изписани на староегипетски език и по-късно се развиват и се трансформират в текстове от саркофазите и Книга на мъртвите. Текстовете са неилюстрирани погребални надписи, изписани по стените и саркофазите от ранните древноегипетски пирамиди в Саккара.

Най-старите от тези текстове са открити в Пирамидата на Унас, последният цар на Пета фараонска династия, а другите са открити в пирамидите на царете Пепи I, Пепи II, Меренра и Тети от Шеста фараонска династия. Известни са между 714 и 759 заклинания, в зависимост колко от повтарящите се текстове се включват в бройката. Основна тема в Текстове от пирамидите е възкресението на фараона и възнасянето му в отвъдното. Текстовете са открити за първи път от Гастон Масперо през 1881 година и са публикувани година по-късно.

Вижте същоРедактиране

Външни препраткиРедактиране

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики