FANDOM


Сезон на
жътва
с йероглифи
<hiero>S-mw-hrw</hiero>

Сезонът на жътвата (на египетски shmw - Шему), известен и като "сезонът на горещините" е третия и последен сезон от стария египетски календар, следван от Сезон на покълване. През този сезон египетските селяни прибират реколтата - за разлика от съвременниците си в други държави от древността, които по това време засаждат посевите си.

Древните египтяни използват името Шему както в лунния си календар, така и в гражданския. Месеците от лунния календар са приблизително равни на периода от средата на месец Март до изгряването на Сириус, което по времето на древните египтяни се е случвало около 17-19 юли (по юлиянския календар). Според Ричард А. Паркър, за да се запази лунния календар в хармония с изгрева на звездата, в края на сезона на всеки 3 (а понякога на всеки 2) години се добавя един месец (наречен Тот, на името на божеството, което означава, че годината често има два месеца с едно и също име).

Тъй като гражданския календар се е местил с времето и се е загубвал по един ден на всеки четири години, този сезон рядко съвпада с днешния календар. Състои се от четири тридесетдневни месеца: Пахонс, Пайни, Епифи и Мезори, и петдневен период, добавяни в края и така годината има общо 365 дни.

Вижте също Редактиране

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики