FANDOM


Едно от безспорните въведения на Маите е сауната. Изумлението на конквистадорите било голямо, когато разбрали, че е едно от любимите занимания на Ацтеките и Маите на полуостров Юкатан е парната баня. Ацтеките наричали тези бани темазкали и ги използвали не само за удоволствие, но и за да лекуват треска, цялостно неразположение на тялото, следродилни болки, отравяния и пр. Използвала се и аромотерапията с билки и цветя (развила се абсолютно независимо от останалия свят). Въз основа на руини от темазкали и описания за тях, архиолозите успели да възпроизведат вида на тези бани. Оказва се, че това са иззидани от камък стаи с пейки и огнище под подовата настилка или вградено в една от стените, отличителен белег е канала за извеждане на водата, така приличащи на днешните сауни. В Юкатан са открити десетки такива сауни построени от маите. Само в Пиедрас Неграс има запазени 8 такива бани, построени в късния класически период на маите.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики