FANDOM


Шаблон:География на Древен Египет Още от Старото царство египтяните извършват пътешествия до страната Пунт, някъде в Червено море. Пунт е египтизираното наименование на едно местно име (Пун), което някои отнесли към пуните (латинските Пени), като в действителност картагенците били финикийци и се смята, че люлката им се намира в Арабия.

Пунт е източна страна и в химните на Амон-Ра се вижда как богът-слънце идва откъм Пунт, за да слезе към земите на матиау, т.е. либийците, на запад. Хатхор, покровителката на Синай, е наречена също „закрилница на Пунт“. Следователно това име може би е било използвано за всички брегове на Червено море или, по-точно, е обозначавало една все по-далечна от разкриването по време на пътешествията към нови земи, страна.

Надписите в храма в Деир ел-Бахари дават сведения за страната Пунт по време на Хатшепсут. Египетските кораби стигат до нисък бряг, според някои — бряг на тропическо море, или пък бряг на река според други тълкуватели, по която се изкачили корабите. Там растяли палми и дървета, магнолиево дърво или по-вероятно дървета за производство на есенции, местните жители обитавали колиби, повдигнати на колове. Тук хората от Пунт твърде много приличат на египтяните — кожата им е керемиденочервена, носят заострена брада и дълги сплетени коси, облечени са като египтяни, но десният крак на царя е покрит с медни обръчи, а царицата е някакво безформено същество, страдащо от затлъстяване или от елефантиазис. Египтяните са посрещнати любезно и след гощавката се стига до размяната — срещу египетските дрънкулки се получават стоки, чийто списък имаме — скъпоценно дърво, ароматични смоли, дърво с есенции, абанос и слонова кост, самородно злато от страната Аму, благовонно дърво от три вида (тошепс, хасит и ихмет), две от които сигурно са тамяновото дърво и метвицата, антимонов прах, маймуни, хрътки, леопардови кожи от Юга и местни хора, заедно с децата им. По-късно Хоремхеб изпраща експедиция в Пунт и виждаме, че същото наименование се употребява за друго място, защото жителите му са с хръгли лица, сплескан нос, малка уста и къси, къдрави коси, обаче и те носят бради — техните дарове за фараона са благовонна смола, златен прах и пера от щраус. През епохата на Хатшепсут, Пунт изглежда се е намирал в южната част на Червено море, както на африканския, така и на арабския бряг — текстът от Деир ел-Бахари говори за Пунт „върху двата бряга на Голямото Зелено“. Въпреки това възпроизведената от релефите сцена се разиграва на брега на сомалите и ако действително е изобразена река, тя може да бъде единствено река Елефант, разположена до днешния нос Гардафун.

Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики