FANDOM


Egypt.Ptah.01
Тази статия е част от
Египетски божества
Класификация
По азбучен ред
По семейства
По градове
По символ
По животни

Птах е местно божество от Мемфис, представяно (както Мин и Озирис) като човек, плътно обвит в саван.

Прочут е най-вече заради мястото, от което произхожда — областта на Мемфис, където през старите епохи се установява монархията. Той се превръща в закрилник на монархията и ръководи празниците на Сед. Тъй като в тази област от най-ранна древност се почитат биковете, неговият образ се е слял с образа на това животно, наричано тук Апис, както се е слял и със Сокарис, покровител на некропола в Саккара, а и с Озирис, друг покровител на монархията и некрополите.

Птах с йероглифи
<hiero>p:t-H</hiero>
Машинациите на мемфиските жреци го превръщат в божество-владетел и създател от Енеадата и той започва да се появява и като закрилник на занаятчиите. Птах представлява мъжкото начало в мемфиската триада, със съпруга Секхмет и син Нефертум — божество, произлязло от лотуса. Неговите жреци са сред най-могъщите в Египет.
Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики