FANDOM


Пеперуна (Пеперуда, Пеперугя, Перперуна, Перуница) е славянска богиня на облаците и дъжда, на животворната влага, на плодородието. Тя е съпруга на гръмовержеца Перун. Често е споменавана в заклинателните песни за дъжд, които се пеят по време на българския ритуал за дъжд Пеперуда (Пеперуна, Пеперуга, Додо-ле). Образът на Пеперуна изглежда има изключително древен характер и може да бъде проследен до корените на индоевропейската прарелигия. В резултат сходни женски персонажи, свързани с бога-гръмовержец се срещат в митологиите и на други индоевропейски народи. Може, например, да се направи сравнение със скандинавската Фьоргюн, майка на бог Тор, и литовската Дундулис.

Slavfire4
Тази статия се позовава на материали от сайта Вечният славянски огън, използвани с изричното писмено разрешение на Георги Михов - Огнеслав, автор и собственик на сайта и материалите.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики