FANDOM


В Древен Египет, номарсите (ед.ч. номарх) са земеделските и икономически управници на нома. „Този, който копае каналите“, номархът е принцът на провинцията (хетия) и задълженията му са административни, правни, военни и религиозни. Той е първият жрец на местното божество и оглавява жреческото съсловие в своя ном. По време на Старото царство той събира войските, които съставят фараонската армия, а в тиванските епохи той разполага с военните сили, за да осигурява вътрешния ред в нома. Началник е на чиновниците (виж Държавни служители в Древен Египет) в нома, а под негова юрисдикция са и градоначалниците (хека ниут), и управителите на палатите (хека хет), същността на чиито длъжности не са познати днес.

През Старото царство номарсите били избирани измежду членовете на фараонското семейство и най-често живеели в двора, а не в нома си. След V династия управлението на нома става наследствено, номарсите все по-често живеят в малката си провинция и нареждат да ги погребват в малката им столица, където поддържат свой собствен двор. През Първия преходен период стават независими и образуват благородничество, властващо в своите територии. Фараоните от Средно египетско царство, самите те произлезли от стари родове на номарси, се сработвали с бившите си поданици и изменяли статута им. Несъмнено те държали сметка за наследственото право, но номархът дължал провинцията си на фараона и се стараел да бъде верен и прилежен чиновник. Повече от това обаче той искал да бъде обичан от народа си, чиито интереси защитавал дори по-добре, отколкото тези на своя владетел. През тази епоха номархът притежавал своя финансова, военна и юридическа администрация, пoдражаващи на централната. По времето на хиксосите това благородничество изчезва и владенията му биват възвърнати на държавата и храмовете.

Номите оцеляват и през Новото царство, но провинциалната администрация загубва прерогативите си в полза на една силно централизирана администрация. Номархът е все още силен и запазва голяма част от функциите си и остава висш сановник, изцяло подчинен на решенията на централната власт за всичко, отнасящо се до най-важните въпроси. Въпреки многото разлики той може да се оприличи на съвременните префекти. През Късната епоха владетелите на номите си възвръщат наследствените земи, до момента, когато Птолемеите и римляните отново ги превръщат в чиновници.

Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики