FANDOM


Маат с йероглифи
<hiero>U5:a-t-C10</hiero>

Маат е богиня, въплъщение на правосъдието, в образ на жена с перо на главата, което в йероглифната система обозначавало името й.

Тази статия е част от
Египетски божества
Класификация
По азбучен ред
По семейства
По градове
По символ
По животни

Теологията я е превърнала в Дъщеря на Слънцето (Ре или Атум), вездесъщият бог, който освен това е баща на фараона и раздава правосъдие на този свят. Именно тя е принесена от фараона в божествения култ; пак тя, по време на съда на Озирис, под формата на перо, е полагана в едната везна срещу сърцето на мъртвия в другата. През Старото царство везирът, както и другите съдии-жреци на Маат, поради съдебните си функции, също били нейни жреци. Освен справедливостта и истината, Маат представлявала също така и световния ред, закона, чрез който светът съществува в хармония, силата, която бди творението на неговия баща Ре (или Атум) да не пропадне в първоначалния хаос. За разлика от другите богове и богини, Маат е по-скоро концепция, а не действащо божество.

Други Редактиране

  • Маат е и превъплъщение на бога Амон.
Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики