FANDOM


Зърнените култури са пренесени в Египет в епохата на неолита от западните части на Азия (Мала Азия, районите на юг от Кавказ и Каспийско море). От надписите научаваме за съществуването на голямо разнообразие от различни видове пшеница и ечемик, но често е много трудно да се установи точно на какъв сорт съответства даден йероглиф. Египтяните са отглеждали три вида пшеница: жито (Triticum durum), едро жито (Triticum turgidum) и скорбялно жито (Triticum dicoccum). Освен обикновен ечемик, те са познавали и шестостенния ечемик (Hordeum hexastichon), а също и един сорт овес (Avena trigosa) и дура (или сладко сорго). За да се изхранят, египтяните отглеждали основно пшеница — за производство на хляб, както и ечемик за бира, а зърнените храни били тяхното основно богатство.

Житните култури са под закрилата на Ренутет, богинята-покровителка на жътвата, а първите плодове на реколтата се поднасят на божеството на района. Ежегодно се отбелязва и големият празник на Мин, богът на плодородието.

Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики