FANDOM


Долината на цариците или Уади ел-Меликат е местност в Египет, където в древни времена са погребвани жените на фараоните. По времето на Древен Египет местността е била известна като Та-Сет-Неферу, което означава място за децата на фараона, защото наред с цариците на Осемнадесета, Деветнадесета и Двадесета династии, тук са били погребвани и много принцове и принцеси, както и редица други влиятелни личности. Долината на цариците се намира в южния край на некрополa на древна Тива и досега са открити над 100 гробници, въпреки че местните власти скриват местонахождението на някои веднага след откриването им.

Долината се намира близо до по-познатата Долина на царете на западния бряг на река Нил близо до Тива (днешен Луксор). Целта на долината е погребенията да са тайни и по този начин, също както и в Долината на царете, да се предотврати ограбването им от иманяри. Погребенията тук започват по време на царуването на Рамзес I. До тогава жените обикновено са били погребвани заедно със съпрузите си, като този обичай се запазва дори и след започването на погребения в Долината на цариците.

Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики