FANDOM


Въпреки, че въпроса с първоначалното население на Северна и Южна Америка, не е все още разрешен изцяло, днес се приема със сигурност, че първите обитатели са пристигнали там преди не повече от 30 000 години. Носители на палеолитната култура и с произход североизточна Азия, тези хора пристигат в Северна Америка прекосявайки Беринговия проток. В Южна Америка проникват преди около 10 000 години. В съгласие с последните находки може да се предположи, че освен първия поток от Азия са съществували още няколко вълни на заселници с по-малко значение, като тези от Австралия и Океания, както изтъква Paul Rivet.

За да определим облика на тази древна Америка, разчитаме на археологическите находки и паметници от Северна Америка и най-вече от Южна Америка (Лаурикоча, северно Перу; Аямпитин, Аржентина; Вискачами, Боливия; Пампас, Патагония; и др.). Доколкото тези останки са относително широко разпространени, антропологическите, наобратно са крайно оскъдни (човека от Минесота, човека от Тепексан, в Мексико, останки от Лагоа Санта в Южна Америка и още няколко). Всички тези останки ни позволяват да проследим едно развитие което започва от нивото на палеолитния ловец и събирач до големите култури, в частност в Перу и централна Америка. Този свят, който в по-широк смисъл можем да наречем палеолитен, показва разнообразно развитие в различните райони: в някои просъществува практически до най-нови времена, в други наобратно, преобразявайки се прогресивно, дава основа на големите цивилизации от Доколумбува Америка.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики