FANDOM


Буто е град, разположен на 95 km източно от Александрия в египетската Делта на Нил (шести ном на Долен Египет, «Планинския бик»). Първоначално е два града, Пе и Деп, разделяни от единия от ръкавите на Нил, които по-късно са обединени в един, който гърците наричат Буто, а египтяните - Пер-Уаджет (Per-Wadjet).

Богинята Уаджет първоначално е главно местно божество, защитаващо Буто и околностите му и патрон на местния оракул. Уаджет е изобразявана като кобра, защитница на червената корона на Долен Египет и е важен символ за суверенитета на фараона над "двете земи".

Буто е важно място в додинастичната епоха на Древен Египет. Археологическите находки разкриват, че горноегипетската култура заменя културата на Буто когато Горен и Долен Египет се обединяват.

Тези два града са дом на Душите на Пе, един вид божествени праотци, които заедно с Душите от Нехен (Хиераконполис) придружават царя и божествата в техните шествия. Главното светилище, посветено на Уаджет е разрушено и днес представлява няколко vestiges, статуи и други архитектурни елементи, по-голямата част от които са от Новото царство.

В озиристическата легенда Уаджет е тази, която защитава детето на Изида и Озирис, Хор, от яростта на Сет. Градът е важен символичен етап в погребалните обичаи, като един такъв е изобразен в гробницата на фараона.

Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики