FANDOM


Sphinx

Божествената същност на фараона се предава от поколение и това е жизнен принцип с божествен произход, който се изразява чрез ка - божествената мощ и жизнено дихание, които богът вдъхва на фараона и които той на свой ред разпростира върху смъртните, тъй като е техен единствен притежател и наследник на Земята. Така например фараонът, превъплъщение на Хор, бил син на Озирис, а самият той ставал Озирис след смъртта си, като от Петата династия нататък той бил същевременно и син на Ра, т.е. на Слънцето, а следователно и на върховния вседържавен бог, слят с Ра, който от Дванадесета династия нататък е Амон. Следователно именно Амон-Ра, приемайки формата на фараона, се съединявал с царицата, за да зачене престолонаследника. Текстовете непрекъснато показват фараона, най-големия син на божеството, заченат от самото него. Въпреки всичко разполагаме с твърде малко фигурни изображения на божественото раждане - Това на Аменофис III по стените на храма в Луксор, а най-известното - на царица Хатшепсут, било представено в отворената за посещение част на погребалния й храм в Деир ел-Бахари. На тези сцени на божественото раждане отговарят сцените на кърмене на фараонското дете от богинята Изида, въплътена в дърво, както Тутмос III пожелал да бъде изобразен по рисунките в гробницата си. Несъмнено той избрал Изида, защото Хатшепсут накарала да я изобразят коленичила под вимето на кравата Хатор.

Вижте също Редактиране

Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики