FANDOM


Athena ciste

Атина

Атина в древногръцката митология е богинята на мъдростта и войната. Дъщеря е на Зевс и Метида, но не Метида родила детето. Зевс се страхувал, че съпругата му може да роди син, който да вземе властта на Олимп и погълнал бременната си жена. Метида обаче родила дъщеря и почнала да кове в стомаха му шлем за нея. Зевс получил страхотно главоболие и повикал на помощ Хефест (според други митове - Прометей), който да разцепи главата му, за да го отърве от болката. Оттам излязва Атина в целия си блясък и с нов лъскав шлем. Родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня и Гръмотвержецът често се съветвал с нея.

Според Херодот, Атина била дъщеря на бог Посейдон от нимфата Тритонида. Тази версия е по-древна от първата, тъй като е свързана с предшественика на Зевс- Посейдон. Името на Атина се среща под формата на А-та-на в микенски текстове от 2000 х. пр.Хр.

Епитетът Палада идва според някои легенди от победата й над гиганта Палант.

Атина е една от главните фигури в древногръцката митология и по своята значимост е равна на Зевс, а в периода на матриахата в митологията, даже го превъзхожда. Заедно с ролята си на богиня на войната, тя се явява и девица и защитничка на целомъдрието. Нейни символи сред животните са: змията, олицетворяваща мъдростта и совата. В храма на Атина в Атина, се разказа на Херодот е имало огромна змия, пазителка на храма. Сова и змия са охранявали в двореца на Минотавъра на о. Крит. Сред артрубутите на Атина е неотменно и щита й, украсен с главата на Медуза Горгона, за която се счита, че има магическо действие и плаши и богове и хора. Има мит, според който Атина и Посейдон харесали един и същи град на който да бъдат покровители. За да решат спора, решили койот направи по-добър подарък на града, градът да бъде негов. Посейдон подарил извор, но водата била солена като в морето и не ставала за пиене. Атина подарила маслиново дръвче, на което може да се ядат плодовете, да се прави зехтин и да се използва за дървесина. Така Атина спечелила правото да е покровителка на града и в нейна чест хората кръстили града Атина. В древноримската митология Атина се отъждествява с Минерва.

Най-известните митове, свързани с богинята Атина са:

  • Състезанието и с Арахна по фино тъкане;
  • Вземането на Златното руно - Атина участва дейно в строителството на бързия "Арго"
  • Победата на Персей над Медуза Горгона;
  • Третият подвиг на Херкулес: Битката със Стимфалийските птици.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики