FANDOM


Аполон е бог, както от гръцката, така и от римската митология. Той е братът-близнак на богинята на лова, съответно на Диана, в римската и на Артемида. Син е на Зевс и на Лета. Аполон се приема като бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата. Той е предводител на музите. В изкуствата е представен като красив млад мъж, често с лира в ръка.

Файл:Apollo sauroctonus.jpg

Легенди, свързани с АполонРедактиране

Още като юноша Аполон се включил в битката срещу Питон, който тормозел майка му още преди раждането му и основал Питийските игри памет на победата над чудовището. По същия повод основал в Делфи, в подножието на Парнас и светилище, където се намирал оракул, който да изказва волята на неговия баща Зевс. Хиляди хора, от всички краища на Гърция се стичали там да научат волята на боговете. Жрицата -Пития, наречена така по името на чудовището Питон, влизала във вътрешната част на храма, сядала на триножник и изпадала в унес. Жрец пристъпвал към нея и предавал въпроса на поредник поклонник. Пития често отговаряла с несвързани фрази. Жрецът ги слушал, записвал, придавал им някакъв смислен вид и ги обявявал на питащия. В чест на самия Аполон бил издигнат и първия в Древна Гърция храм по негов собствен проект -със стройни колони с капители в коринтски стил. Около храма израстнало красиво лаврово дърво. Самият Аполон бил окичен с лаврови клонки, също както и победителите в олимпийските игри; в ларвото дърво се превърнала и прекрасната нимфа Дафне - любимата на Аполон. Децата му също били много прочути и уважавани: Асклепий -богът-лечител и Орфей -прочутия певец. На остров Делос -родното място на Аполон, веднъж на всеки четири години се устроивали празненства, в които участвали представители на цяла Гърция. И в други земи Аполон имал любимци сред смъртните, с който си прекарвал времето в свирене на лира или състезания по ловкост и сила. Особено близки му били Кипарис и Хиацинт. За съжаление той загубил и двамата. Кипарис без да иска убил своя любим елен и помолил Аполон да му отнеме живота -и Аполон се смилил над него и го превърнал в стройно и мрачно дърво, което от този момент нататък гърците запозчнали са садят покрай гробовете, а Хиацинт убил случайно в състезание по мятане на диск. За да запази паметта за него, го превърнал в нежно цвете - зюмбюл. В Троянската война, Аполон е на страната на троянците и неговите стрели 9 дни носят в лагера на ахейците чума. Аполлон се бори и с Херкулес, който се опитва да открадне триножника от делфийското светилище.

  • Заедно е разрушителните си действия, той е известен и със своите съзидателни постъпки. Аполон е лечител - спира чумата по време на Пелопонеските воини. По-късно Аполон се отъждествява със Слънцето с неговите целебно и погубващо действие. Наричан е и Феб. Сливането в образа му на рационалността и тъмните стихийни сили потвърждват връзката между него и Дионис. Те са богове-антагонисти. Единият -бог на светлото начално, а другият -бог на тъмния и сляп екстаз. След 7 в. пр.н.е. образите им почват да се сближават. И за двамата се устроиват оргии в Парнас.
  • Аполон е и пророк и оракул. Неговата любима Касандра била пророчица, но след като тя отблъсната любовта му, той направил така, че хората вече да не й вярват. Сред децата му също имало пророчици -Сибила, Мопс - сина на Аполон и пророчицата Манто, Идмон - участвал в похода на аргонавтите.
  • Аполон е и пастир и пазител на стадата. Той е и основател и строител на градове, както и родоначалник на племена. Омир казва, че след като бил разкрит заговора на Хера, Посейдон и Аполон срещу Зевс (в Илиада вместо Аполон участва Атина), Аполон и Посейдон в образи на смъртни служили на троянския цар Лаомедонт и там издигнали стената на Троя, която после разрушили след като Лаомедонт не им платил надницата. Когато сина на Аполон, лечителят Асклепий се опитал да съживи човек и Зевс се ударил с мълния, Аполон си отмъстил на циклопите и за наказание бил пратен да служи като пастир на цар Амдет в Тесалия. Там той му умножил стадата и заедно с Херкулес спасил от смърт жената на цар Алкест.
  • Аполон е и музикант. Китарата му е е подарък от Хермес. Той е покровител на певците и музикантите и предводител на музите и жестоко е наказвал, всеки които дръзне да се състезава с тях.

Развитие на образа на АполонРедактиране

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики