FANDOM


Аменти означава "запад" и "дом на мъртвите", защото тези домове са разполагани именно по посока на залеза. Според "Книга за Ам Дуат" те се намират в района, който слънцето прекосявало през петия час от своя нощен път. Именно там, ако се вярва на глава XVII от "Книга на мъртвите", се представя душата, след като напусне мумифицираното тяло; там, в "Красивия Аменти" - определение, използвано в не един текст. Именно там царува Озирис, наречен Хентаменти, т.е. "Владетел на Запада". Най-напред Хентаменти е бог-вълк, който владее западните части на Делтата и става господар на Абидос, преди да бъде асимилиран от Озирис в епохата на Средното царство (XII династия), когато божеството е в апогея на своята известност. Идеята за живот в пределите на Аменти се променя. В един текст душата излага своето съжаление, че "Западът е земя на сънища и непрогледни тъми", оплаква се, че в оня край живата вода на земята е оскъдна и мъртва и призовава течащите северни води да я поломят, за да освежат сърцето й и да измият неговата печал. В епохата на Птолемеите, според един набожен човек на име Петоризис, Аменти е страната на праведниците, на безгрешните: "Блазе оногова, комуто е съдено да стигне там - възкликва той. - Никой, освен оня, чието сърце усърдно следи за благочестието, не ще иде там. Там хората не се делят на бедни и богати... иначе в чия полза би било отсъдено справедливо, когато везните ги сложат пред Господаря на вечността."

Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики