FANDOM


Алтамирската пещера е праисторическо обиталище, намиращо се в близост до Сантанийя дел Мар (в провинция Кантабрия, Испания). В нея през 1879 г Мерселино де Саутуола открива голямо количество рисунки, фрески и записи някои от които са датирани от преди около 30 000 години. Изобразени са фигури на северни животни с големи размери и изолирани, с други думи не включени в сцени. Рисунките са с голяма степен на реализъм, достигащ в определени случай да може да се направи анатомичен анализ на изобразените животни. Най-добрите рисунки са в една от вътрешните зали която е известна като "Сикстинската капела на праисторията". Там могат да се видят глигани, бизони, един див кон и една кошута. Рисунките са направени с боя получена от смес от животинска мазнина и минерални пигменти намиращи се в почвата, цветовете са червено, светло жълто, тъмно жълто, ръждиво, виолетово, охра и черно. Черния цвят маркира контурите.

Алтамира е вписана в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. През 2001 г. се открива и музея на Алтамира в който е направена отлична репродукция на една от пещерите и някои от по-интересните рисунки. Посещенията в оригиналната пещера са разрешени едиствено за акредитирани учени и изследователи.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики