FANDOM


Абидос с йероглифи
<hiero>Ab-b-Dw:O49</hiero>

Абидос или Абду е местност в Горен Египет, разположена северозападно от Тива. Местността е била населена още в най-древни времена; на територията й са били разположени селището Ел-Амра и нагадски некрополи. По времето на двете първи тинитски династии, през нагадския период, селището е превърнато в некропол, където владетелите от обединения Египет строят собствените си гробници, около които са струпани тези на техните съпруги и придворни. Възможно е тези царски гробници да са били просто кенотафи, а самите тинитски владетели да са били погребвани в Саккара. На това място са открити многобройни надгробни стели, характерни за Египет от онази епоха, както и останки от най-различни храмове. По това време местен бог е едно от божествата на мъртвите — Хентаментиу, „Първият сред живеещите на Запад“. По време на V династия в Абидос се появява Озирис и поклонниците потеглят натам. По времето на Тети, първият фараон от V династия, специална харта за неприкосновеност защитава богатствата на бог Хентаментиу. Едва в началото на XI династия Антеф II става господар на Абидос и го превръща в град на Озирис. Именно тук се полага началото и на прочутите мистерии, посветени на бога, който напълно приема отличителните белези на античния Хентементиу.

По време на управлението на XIX династия Абидос достига апогея в своето развитие. Сети I издига храм на баща си Рамзес I, а за себе си построява величествен погребален храм, от който са запазени голям брой частично реставрирани руини и кенотаф. Синът му, Рамзес II, не пропуска възможността да построи там още един малък погребален храм. Двете светилища са украсени с барелефи, които добре представят класицизма в изкуството на Новото царство. Със строителството на тези храмове фараоните остават верни на традицията, по силата на която в Абидос, до гроба на Озирис, трябва да има техен кенотаф или поне стела, защото градът претендирал, че притежава главата на накълцаното на парчета тяло на божеството. Подземното светилище, наричано кенотаф, представлява най-вероятно „озирейрон“, чието строителство е започнало при Сети, но е завършено пти Минептах. До него се достига през сводеста подземна галерия, дълга 32 метра, чиято източна стена е покрита с текстове от „Книга на мъртвите“, а западната — с извадки от „Книга на вратите“. Тя е свързана с коридор, дълъг 80 метра. Същинското светилище представлява изображение на изплувалия от Нун първичен хълм на сътворението. Изглежда на това място под земята е била съхранявана реликвата (главата) на Озирис и там са се провеждали посветените му мистерии. Дори когато губи своя блясък през елинистическата епоха, Абидос остава известен с култа към Озирис.

Вижте също: Редактиране

Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Случайно уики